pálenice - sad Pěstitelská pálenice Pálenice - strom

Založení ovocného kvasu – změření kvasu refraktometrem

1. Rada k založení ovocného kvasu – změření kvasu refraktometrem

ZÁSADY PRO ZAKLÁDÁNÍ OVOCNÉHO KVASU

  • do ovocných kvasů používáme jen ovoce dobře vyzrálé či přezrálé, zdravé (nesmí být nahnilé, plesnivé), čisté, bez listí, trávy, hlíny a jiných nečistot. Mechanické poškození (např. naražené po oklepání apod.) nevadí.

Obecně zde platí základní pravidlo: jak kvalitní ovoce dáme do kvasu, tak kvalitní bude destilát.

  • Pokud chceme dosáhnout specifickou chuť a aroma použijeme pouze jeden druh ovoce, nejlépe jednu odrůdu. Nic nám nebrání vyrobit ovocný destilát ze směsi různých druhů ovoce.
  • Ovoce ukládáme do čistých, zdravotně nezávadných kvasných nádob, které plníme pokud možno najednou maximálně do 90 % objemu. Nádoby mohou být plastové či dřevěné, .
  • Ovoce při samotném sběru nebo před uložením do kvasných nádob takto: třešně: odstopkovat , meruňky a broskve: odpeckovat (nutnost), švestky: pomačkat (není podmínkou), hrušky, jablka: podrtit - rozkrájet.
  • K naloženému ovoci nepřidáváme cukr či jiné cukernaté příměsi, zakazuje to zákon.
  • Nádoby s upraveným ovocem přikryjeme víkem a necháme kvasit v místě bez větších výkyvů teplot. Pomalejší kvašení (v chladnějších podmínkách) je lepší než rychlé.
  • Při probíhajícím kvašením chráníme kvas před znečištěním a před napadením hmyzem. Letní ovoce kvasí cca 4-6 týdnů, pozdní ovoce (švestky, hrušky, jablka) cca 8 -12 týdnů (závisí od teploty prostředí).
  • Konec procesu kvašení poznáme podle několika typických znaků (konec vývinu oxidu uhličitého - CO2, tzv. „deka"- vrchní vrstva kvasu se začíná propadat). V tomto momentě Vám nabídneme službu změření ovocného kvasu refraktometrem, vzorek dodáte do pálenice, kde ho změříme a dohodneme nejvhodnější dobu k vypálení.
  • Pokud je kvašení u konce je třeba před odvozem do pálenice odstranit vrchní vrstvu, tzv. „deku".

Příprava ovocného kvasu není náročná, vyžaduje jen pečlivý přístup a dodržení výše uvedených zásad. Výsledný efekt se však vyplatí. Nabídnete svému okolí, rodině, přátelům a známým vaši kvalitní slivovičku, hruškovici, jablkovici, kalvádos,...

„DOBRŮ SLIVOVIČKU A OSOBNÍ USPOKOJENÍ VÁM PŘEJE „PĚSTITELSKÁ PÁLENICE JAVORNÍK-CZ S.R.O.".

Copyright © 2019 palenice.javor-st.cz | Webdesign: Tvorba web stránek - IR-webdesign